Kilimanjaro

 Zanzibar og Masai

  Retur(Boddy)

Safari i Tanzania:

At tage på safari er forholdsvis billigt fordi du kun har brug for en bil, en chauffør samt en kok. En væsentlig del af den pris som du kommer til at betale, går til entre til de forskellige national parker. Som eksempel kan nævnes at der skal betales 60US$ / person / dag for at opholde sig i Serengeti samt lignende beløb for at bruge teltpladser osv.  Det er forholdsvis dyrt, men jeg synes at der er OK fordi det er en af de måder hvorpå Tanzania sikrer eksistensen af parkerne, og det ønsker vi vel alle sammen.

Hvilke parker du ønsker at besøge er helt op til dig, og det er selvfølgelig afhængig af hvilke dyr du ønsker at se, og hvornår på året du rejser. De store gnu- og antilope vandringer foregår efter et fast mønster, så du bliver nødt til at sætte dig ind i hvor de befinder sig hvornår. De forskellige nationalparker har hjemmesider hvor man kan læse en masse om de forskellige vandringer.

Hvis man ikke er bange for dyr (det er godt at have respekt) så vil jeg klart anbefale at sove i telt ude i nationalparkerne, det er lidt mere primitivt, måske også lidt billigere, men man kommer meget tæt på naturen og det er en stor fornøjelse.

Billederne er alle sammen taget i Tanzania i et par forskellige parker, de fleste indeholder GPS possition.

Billederne af løverne er typisk taget på kort afstand, helt ned til 5 meter. Hunløven som har nedlagt en gnu, er dog en undtagelse, den er fotograferet på et par hundrede meters afstand med en 600mm. De fleste løver ligger og daser og plejer de familiære forhold det meste af dagen, og bliver først jagtaktive hen imod aften.

Vi så en enkelt hunløve som foretog en mislykket jagt på et flok gazeller, hele jagten tog mindre end et par minutter.

 

.

Løvefamilie i Ngorongoro, en tidlig morgen.Ung Løve ligger i skyggen, og holder øje med os!!

Fotogrej:

Til dyrene brugte jeg enten 70-200mm eller 150-600mm samt en god monopod. Hvis dyrene er så langt væk at det er nødvendigt at anvende 600mm så kan man ikke forvente en super kvalitet fordi den varmedis som altid er over de varme sletter, får det til at flimre på samme måde som man kan se om sommeren over en varm asfaltvej. Til natfotos er det vigtigt at medbringe et stabil stativ.

Lysforholdene er fine, selvom det er lidt overskyet kan man sagtens fotografere med f/8 ISO 100 eller 200 og så med en tid mellem 1/125 til 1/750 s.

Filtre: Medbring pol filter, samt et gradueret gråfilter.

Girafferne  er taget af Luna med D300 og en zoom 18-200mm

 
Flodhesten skal lige have et par akstra ord: De ligger i store grupper, (hippo pools) oven på hinanden og afleverer store mængder afføring i vandet. Vandet er helt grønt og halen køre rundt for at sprede det mest muligt. Flodhestene ligger det meste af dagen og tygger drøv, og først når det begynder at blive mørkt forlader de hippo poolen for at indtage føde.
  ..
Hvis du kan lide at lave natfotos, så har du en enestående mulighed i Tanzania, både på bjerget men også på safari. Serengeti sletten er et af de mørkeste steder på jorden og når månen er gået ned, er det en enestående udsigt til mælkevejen. Tanzania ligger tæt på ækvator, og solen går derfor ned omkring kl 18.30 og står op igen omkring kl. 06.30, derfor har du rigtig god tid til at se, nyde og lave natoptagelser.

Dette billede er taget midt ude på Serengeti sletten efter at månen var gået ned. Det var et vidunderligt syn at falde i søvn i et telt hvor vi kunne ligge og kigge op på mælkevejen. (Nikon D800 14mm, f1/2.8, 20s.)

 
Hyænerne kom på besøg om natten for at se om vi havde glemt madrester. Al maden var selvfølgelig lukket inde i bilen.

Deres karakteristiske grine-hyl kunne høres på lang afstand, men blev meget nærværende da de kom tæt på.

.

Elefanterne er som alle de andre dyr fascinerende. De store dyr går stille og roligt og æder buske, grene og blade. De små unger øver sig på at få styr på snablen.

Elefant familie i Serengeti National Park

Elefant mor og ungen gik helt tæt (meget tæt) forbi bilen hvor vi sagtens kunne have strakt armen ud og have rørt den. (det gør man selvfølgelig ikke) Det største problem var nogle gange at de var så tæt på at kan skulle skifte objektiv for at kunne få hele elefanten med på billedet.

 
.
Et par billeder af nogle at de mange fugle, den orange og blå fugl sad ofte og ventede ved siden af, når vi spiste frokost.

.

 

   
   
Alle planter forsøger at forsvarer sig, disse træer er fyldt med 5 til 10 cm lange og kraftige torne, de eneste dyr som spiser dem er elefanter og giraffer, men hvis der er andre slags føde i nærheden foretrækker de klart de andre træer uden torne.

Giraffen spiser netop disse planer på billedet nedenfor

   
   
Kilimanjaro:  Alle som har lyst til at prøve udfordringen, - gør det, det er en super oplevelse, Turen er absolut ikke kun for eliten, hvis du er bare i ok form, kan du sagtens prøve. Her er nogle praktiske oplysninger som jeg søgte efter før jeg tog afsted:

Vi valgte at tage Machame ruten, på 6 dage. Ruten er meget varieret og kan absolut anbefales.

Her kan du læse om beklædning, mad, fotogrej og lidt andre småting som jeg undersøgte før afrejsen.

Beklædning:

Vandrestøvler og strømper, brug altid to par strømper, et par tynde mod foden og et par vandre sokker ud mod støvlerne. Det er meget vigtigt at du har gået nogle lange ture, gerne over 20km med de strømper og støvler som du ønsker at bruge på turen. Medbring minimim to sæt strømper og gerne tre hvoraf det ene sæt skal være tykke arktiske strømper til den sidste nat mod toppen.  Når du vælger dit tøj, så skal det være let at ændre isoleringen så tøjet passer til både solskin og 20 grader, og lidt senere til hagl og sne. Ændringer i vejret kommer nogle gange på få minutter. I stedet for at bruge en tyk vinterjakke, så brug lag på lag, så skal du bære på mindre og det er lettere at tilpasse sig vejret.

Rygsækken skal side godt på kroppen, 25 til 40l, og hvis det er muligt at den kan indeholde en camel-bag, er det en fordel fordi vand som bare bæres i sidelommer fryser til is på vej til toppen.

 

Billedet er taget på toppen af Kilimanjaro, lige før solopgangen den 1. august 2015. De små lysende prikker under skyerne er pandelamper på bjergbestigere som er undervejs på. Selvom det er bidende koldt er det et vidunderligt syn. Billedet viser hele holdet !!! To guider, en kok og syv personer til at bære bagage, mad, gasblus, telte osv. Det er ikke noget som man kan forhandle, tænk på det som en måde at sikre at flest mulige har et arbejde i en uge.

Mad:

Dit team sørger for alle hovedmåltider,  du selv skal medbringe nogle barer, til at spise i løbet af dagen. Det er imponerende så meget energi man kan forbruge per dag. Indtil du når op til 4000 – 4500m kan du sagtens spise helt almindelige snaks á la Mars bar, Snickers eller lignende. Over 4500m begynder de at fryse til is og blive stenhårde. Til de sidste par dage mod toppen, skal du derfor medbringe energy gel som oftes er en blanding af forskellige sukkerarter, og som optages meget hurtigt. Find en smag som du tror at du kan spise også selvom din krop fortæller dig at du ikke er sulten.

Vandrensningstabletter skal du også selv medbringe, dit team henter vand til dig, men de lokale drikker vander direkte fra vandløbene, men det er ikke sikkert at din mave kan tåle indholdet, og det ville være en katastrofe hvis dårligt vand var skyld i dårlig mave, dehydrering og dermed væsentlig dårligere chance for at nå toppen og nyde turen undervejs.  Alt maden skal jo ud igen, så medbring en rulle toiletpapir i en plasticpose.

 

(Billedet viser et hold fra Californien, op vej op, vi så dem flere gange de første dage. Det næste billede er fra Barranco Camp, lige før ”the wall” farverne oppe i højden er meget klare og morgen og aften lyset er fantastisk.)

Billedet viser Freja og Carl i ca. 4200 m på vej til base-camp dagen før den sidste påstigning mod Uhuru Peak

.Barranco Camp - Kilimanjaro

Hvad er chancen for at nå toppen:

Hvis man læser på forskellige sides, så er der lavet lidt statistik, og i grove træk, så når ca. 50% toppen hvis de bruger 5 dage, 60% hvis man bruger 6 dage og 70% hvis man bruger 7 dage. Statistik er jo bare tal, og vi er mennesker, så kig på dig selv, er du normal / overvægtig, dyrker du motion osv. Så har du nok en god ide on dine chancer for at få en god tur.

Hvis du ønsker at kombinere turen med en safari, så start med safarien og derefter Kilimanjaro, fordi du på safarien befinder dig i en højde af mellem 1000 til 2000m og det vil give kroppen en lille fordel i forhold til højdetilvænningen.

Billedet er fra Barranco camp om natten. De lyse striber mellem teltene er folk med pandelamper som går rundt, i de 20 sek. som eksponeringen tager.     NB: De fleste billeder indeholder GPS koordinater.
Endelig nåede vi Uhuru peak, det var stadig mørkt og noget af det koldeste som jeg har oplevet.

Jeg har her taget de arktiske vanter af hænderne for at kunne bruge kameraet.

Beklædning: Jeg har aldrig haft så meget tøj på som den sidste mat mod toppen, og det var nødvendigt.

Toej til den sidste mat mod toppen

 

 

Lidt ekstra billeder:

 

...

.

Freja i Ngorongoro

Kilimanjaro rute Mathame

Rejsebeskrivelser

Tanzania, nationalparker og Kilimanjaro - sommer 2015

UK version

Vi arrangerede selv turen til Tanzania, det har vi det bedst med, så behøver vi ikke at vente på nogen, og vi kan bruge al den tid som vi har lyst til hvis vi finder noget spændende.

Prisen: vi betalte ca. 7500 kr/ person for 6 dages safari, og ca. 11500 kr/ person for at bestige Kilimanjaro, inc. Alt.  

Derudover betales ca. 10% tips som forventes, og er en del af den måde hvorpå de lokale aflønner personalet.  

Vi rejste i Juli og August, hvor vejret er nogenlunde stabilt, du skal gøre op med dig selv hvilke dyr du ønsker at se, og dermed hvornår på året som er den bedste rejsetid for netop dig.

Rigtig god rejse.

Se endnu flere billeder: http://galleri.gammelmosevej78.dk/#!home

Læs om Kilimanjaro: https://da.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro