Rejsebeskrivelser: Hawaii En fantastisk rejse gennem 4 øer fra nord til syd

  Retur(Boddy)

Vi valgte at besøge 4 øer, Den nordlige, vidunderlige og frodige Kauai

Oahu hvor Honolulu og Pearl Harbour ligger.

Maui med den flotte "road to Hana" ligger med over 1000 hårdnålesving på 50 km.

og til sidst

Big Island med aktive vulkaner, og Kona kaffe

Tallene 1-5 viste hvor vi overnattede, på Air B&B

 

 

Hawaii er en øgruppe med 6 hovedøer, som ligger midt ude i Stillehavet, og man skal betragte hver eneste ø som unik. Hver eneste ø, er meget forskellig fra naboøen, så når man ønsker at besøge Hawaii, så skal man gøre op med sig selv hvad det er man ønsker at se, er det aktive vulkaner, er det den frodige regnskov, eller er det surfing som man vil opleve, du kan ikke få det hele på én ø. Det kræver en kort forklaring:

Go to the english page

Hawaii øgruppen er opstået fordi den ligger oven på en "hot spot" altså oven på en aktiv vulkan. Jordskorpen flytter sig meget langsomt, mod nordvest, det vil sige at den sydligste ø Big Island, er den nyeste og den mest nordlige ø er den ælste af øerne. Big Island kom op af havet for ca 400.000 år siden, og er stadig under udvikling fordi vulkanen stadig er aktiv. En af de nordlige øer Kauai blev dannet for lidt over 5 mio år siden.

Vind og vejr har altså i 5 mio. år slidt overfladen på de ælste øer som derfor er væsentligt lavere end de nyere øger mod syd. De nordlige øer har derfor masser af sorte (vulkan sand) strande som fortsætter langt ud fra kysten, og danner derved idelle forhold for surfere. På de sydlige øer er klipperne stadige unge og skarpe og kysterne er derfor ikke egnet til at danne store bølger til surfing.

Nedbør: Som hovedregel så blæser det fra nordøst, og derfor regner det også mest på den nordøstlige side af alle bjerge, op til 10 meter vand om året. Øerne er ekstremt frodige og hvis man ønsker godt vejr, så køre man bare nogle få km, så har du solskin i lange baner.

Kauai Den nordlige ø, er dækket af tropisk regnskov, og er simpelthen et must see, hvis du er til naturoplevelser. Kauai er 5 mio. år gammel og det højeste punkt er derfor kun 1500 meter.

På den nordvestlige side af øen ligger "Na Pali Coast" som er et stor område uden veje, så man kan kune komme ind i området ved at vandre eller med båd. Billedet til venstre viser udsigten fra starten af turen. Hvis du vil overnatte i områder skal der reserveres plads i forvejen. se link: https://www.gohawaii.com/islands/kauai  På de første km af "Na Pali Coast trail" kan der godt være en del mennesker, men bare efter 1 til 2 timers vandring er kun ganske få mennesker tilbage, og du har den storslåede natur for dig selv.

Der er masser af stier "trails" hvor man kan vandre i mange timer og opleve øens mangfoldighed. Du kan vandre gennem skove af ingefær som blomstrer med gule eller røde ranker og du kan dufte dem på lang afstand. Det er en eksplosion af forskellige sanseindtryk. De første række af billeder er fra de forskellige steder på øen Kauai.

.Solnedgang fra vores første Air B&B på Kauai

Na Pali Coast er en beskyttet del af øen uden biler, men så flot at man bare har lyst til at stoppe op hele tiden for at nyde udsigten.

.....
De tre billeder t.h. er fra en vandretur på Pu’u O Kila trail. Man går gennem ingefær skove og kan nyde den storslåede udsigt til nogle af de kløfter som fører ud til "Na Pali Coast" - for at komme op til dette område skal man sno sig af en lille vej ca 50 km. ind i på øen. Der er adskillige vandreruter på vejen derind. Video fra Pu’u O Kila trail

... Lokal mad og lokal underholdning :)

 

Oahu med Honolulu og Pearl Harbour. Honolulu er den absolut største by på Hawaii, og nok den letteste at komme til og fra med fly. Derfor bliver netop Oahu også i stor stil brugt til filmoptagelser, ikke fordi det er den mest storslåede ø men fordi det er den letteste at flyve til. Pearl Harbour er meget spændende, og det store gamle krigskib Missouri som blev brugt til at underskrive fredstraktaten mellem Japan og USA i 1945.  - indflyvningen til Honolulu airport (60 sec.) video

.

 

Maui (omkring 1 mio. år gemmel)  Det højeste bjerg er derfor over 3000 meter.

Øen er meget delt op, den nordøstlige halvdel er tropisk regnskov, og den vestlige del er meget mere tør. Vi boede på den tørre side og kørte på udflugter i den tropisk regnskov.

Et "must see" er turen til den lille by Hana, (se billeder t.v.) selvom turen kun er ca. 50 km hver vej, så tager den en hel dag, tag afsted tidligt om morgenen. På turen er der over 1000 hårnålesving og masser af broer hvor der kun kan køre en bil af gangen. Belønningen for turen er en storslået natur hele vejen, med masser af muligheder for at gøre ophold ved vandreruter ind til vandfald og slugter. Der er masser af muligheder af at finde sit eget lille vandfald og tage en dukkert.

 

...

På vejen hjem fra Hana, kan du jo nyde solnedgangen sammen med en af de mange havskildpadder. De kravler op på stranden i løbet af dagen, for at varme sig i solen, og for at sove.

Hvis man er til fest og ballade, kan man tage op nord på til den lille by Lahaina, der bliver der ofte arrangeret mad og underholdning for hele familien samtidig med at man kan nyde solnedgangen over havet. Kom et par timer før arrangementet starter, så er der til til at se det store Banyan tree som fylder en hel park !!  Et modertræ sender grene/lianer ned til jorden og så begynder der at vokse endnu en træstamme op, og sådan fortsætter det bare i det uendelige. ..
Red Hill Haleakala, endnu en heldagstur, og efter mange mange skarpe sving, kommer man gennem skydækket og op på toppen af den døde vulkan Haleakala, i godt 3000 meters højde. Hvis man har tid og noget godt fodtøj så findes der en del vandreruter onkring toppen, husk vand og kompas, hvis der kommer skyer ind.

På et par af billederne kan man skimte Big Island i baggrunden, luften er meget ren og sigtbarheden er enorm.

 

Big Island den nyeste ø med en aktiv vulkan på den sydlige del af øen, billedet t.h. er fra august 2017-  hvis du har mulighed for, og tør, så tag ud og se på en vulkan. Vi tog på en guided tur ud til det aktive område, og jeg blev der til om natten. Det var noget at det mest fascinerende jeg har oplevet. at sidde helt alene og se mælkevejen komme frem samtidig med at kunne mærke og se den flydende lava - det er vildt. Billederne er fra denne tur. Det er selvfølgelig ikke noget som man bare gør, du skal have det rigtige fodtøj og beklædning på, en god pandelampe, en reserve lampe, vand, GPS, kompas, osv. osv.  

Efter nogle km. vandring gennem et månelandskab af størknet lava fra de sidste 10 års udbrud, nåede vi til det aktive område. Til sidst gik vi på lava som var dannet inden for de sidste dage og uger. Da natten faldt på gik holdet tilbage og der blev helt stille, bort set fra lavaen som knager når den bryder igennem hist og her. ...

.

Big Island er meget mere end vulkaner, Billedet er fra en lille lokal strand som hedder "Kehena Black Sand Beach" Et sekund efter dette billede blivert Luna kastet rundt da den store og massive bølge rammer hende.

..  Kehena Black Sand Beach ligger tæt på den aktive vulkan og er absolut et besøg værd. Stranden bliver i stor udstrækning brugt at de lokale, med og uden tøj på, men alle er selvfølgelig velkommen. Bølgerne på Big Island vokser pludseligt op og bliver skarpe og høje lige før de når land, fordi øen stadig er så ny, derfor er strandene på Big Island ikke egnet til surfing.
De sidste dage på Big Island kan man jo passende bruge til at drikke den lokale Cona kaffe på en Air B&B kaffeplantage, og nyde solnedgangen fra poolen.

Det sidste billede er taget på den sidste aften lige før vi kørte til lufthavnen. Et sidste farvel til Hawaii for denne gang. :)