På tur i Cowboy staterne - Wyoming, South Dakota, Montana, Colorado

På hesteryg I Rocky mountins

Hvis du har lyst til at prøve noget ud over set sædvanlige, så skal du prøve en tur på hesteryg ud i ”back country” eller ud i det helt uberørte ”wilderness”

Hvis du har besøgt California, set Gand Canyon, Las Vegas, og de store red woods, så bør dit næste rejsemål i USA, være ”cowboy staterne”

Vi brugte 15 dage med udgangspunkt i Colorado, derefter South Dakota, Wyoming, og Montana.

Man kan selvfølgelig ikke se alt på 15 dage, men man kan nå rigtig meget uden at føle at man bruger al tiden på at køre. Vi havde tre områder som var et "must see", på turen, det var selvfølgelig Yellow Stone Nationalpark, derefter Black Hills området og så at udforske den sydlige del af Montana.

Blå linie er første køredag og den grønne linie er den sidste køredag tilbage til Denver.

Første rejsemål: Black Hills, South Dakota 2 -3 dage

 

 

Det tager ca. 6 timer at køre fra Denver til Hot Springs I den sydlige del af The Black Hills. Hot Springs er et godt udgangspunkt for den sydlige del at området. Området er interessant på mange forskellige felter. Man kan se udgravninger af mammuter , som er utroeligt velbevarede som følge af ideelle betingerlser i jorden. På et område på størrelse med en håndbold bane har man ind til nu fundet over 30 hele han mammuter, meget imponerende. ”Mammoth Site” 

Hvis man bevæger sig nord på kommer man igennem det ene storslåede landskab efter det andet. I flæng kan nævnes ”Wind Cave National Park” og ”Custer State Park” som begge har store flokke at forskellige hjorte og en varieret natur lige fra store sletter, til bjergområder med eroderede klipper i de mest fantastiske formationer.  På vej op mod Rapid City, kommer man også forbi ”Mount Rushmore” og  ”Crazy Horse Memorial” hvor familien Ziolkowski siden 1948, har arbejdet på at omforme et helt bjerg til en kæmpe indianerfigur til hest. Selve skulpturen bliver over 200 meter lang, når den en gang er færdig. Ud over naturen, er området kendt for at have guld tæt på ovefladen, og dermed en del guldminer.  Mange af dem er åbne for besøg, vi valgte at besøge en lille familieejet mine hvor den som viste rundt, var en af ejerne. Efter min mening er det mere personligt, og der er masser af tid til at stille spørgsmål, tage billeder og fornemme den atmosfære som herskede da guldeventyret var på sit højeste.

Crazy Horse, Black Hill

Køreturen fra Denver til Hot Springs tager ca. 6 timer, og der er meget begrænset hvad der er at se på turen gennem Wyoming.

 

 

.

Wyoming, indtil man kommer til tæt på Rocky Mountains !!!

 

På vej mod Montana:

Hvis man kører fra Spearfish mod vest, kommer man forbi ”DevilsTower” som er en 50 mio. år gammel vulkankerne, hvor alt det uden om selve kernen er eroderet væk.  Devils Tower er absolut et besøg værd. Der er afmærkede vandrestier og overnatningsmuligheder.

Hvis man fortsætter mod vest, kan man overnatte i Rodeobyen Cody. Der er ca. 6 timers køretid fra Spearfish til Cody.

Det behøver ikke kun at være en lang og kedelig køretur, der er masser af historiske steder i hele den nordlige del af Wyoming. Hele områder er præget af de steder hvor de oprindelige indianere mødtes med de hvide, som hele tiden udvidede deres territorier, og de deraf følgende krige mellem de hvide og indianerne. I dag er langt de fleste indianere samlet i resevater, og de er stort set ikke synlige når man som turist bevæger sig rundt.

Et godt stop undervejs, er Devils Tower.

Kort over anden køredag

 

. . .

Man kommer ikke udenom de dejlige præriehunde som også har en stor koloni ved Devils Tower. Hvis man bruger en halv time og sidder ganske stille, kommer de op af hullerne, og man kan se dem på tæt hold.

Efter nogle timers kørsel gennem det flade Wyoming, kommer man til foden af Rocky Mountains, og dermed indgangen til Yellowstone NP

Rodeo show i Cody, et par timers god underholdning, og det er IKKE skuespil.

 

 

På hesteryg I Rocky Mountains: (4 dage)

 Hvis du har lyst til at ride på hest i Rocky Mountains, så er det masser af muligheder. Vi valgte at entrere med et lille familieforetagende, hvor man er afsted med ejeren selv.  Hvis du på nettet søger efter outfitters, og skriver det område hvor du ønsker at ride, så kommer der mange forskellige valgmuligheder. Vi valgte at starte i en lille by som ligger ved den nordlige grænse af Yellow Stone parken – Cooke City. Det foregår på følgende måde: man beskriver hvad man har lyst til at opleve, det kan være natur, fiskeri, fotosafari . En god outfitter foreslår et område og arrangere resten. Vi valgte en tur i Bear Tooth mountains, som ligger i Custer National Forest, i den sydlige del af Montana. Skovene er opdelt i forskellige zoner, på samme måde som man i Danmark har byzone og landzone. I Montana er ”landzonen”  delt op ”backcontry” og ”wilderness” . I backcountry må man gerne bevæge sig rundt hved hjælp af motor køretøjer, og vi benyttede det til at transportere hestene så langt op i bjergene som det var muligt for hestetraileren af køre.  Når man kommer til wilderness grænsen, er det ulovligt at bruge nogen for for motoriserede hjælpemidler, og køretøjer.

På turen var vi os to og vores guide Matt, samt 5 muldyr til at slæbe alt det som man har brug for på turen. Alt undtagen vand, bliver medbragt til hele turen, og alt bliver pakket ind i bjørnesikre kasser som spændes på hver side af muldyrene. Den første dag red vi op til en lille sø ”Mutt Lake” i ca. 3000 meter højde, og etablerede en lejrplads. Selvom det var højsommer var det meget koldt om natten, den første nat faldt temperaturen til mellem -5 til -10°C, så en varm sovepose er absolut at anbefale.  I 3000 meters højde, og med mere end 100 km til nærmeste by, er stjernehimlen imponerende klar og flot.  Den næste dag var målet en anden lille sø ”Beauty lake” , men det er ikke så meget selve målet som tæller, men mere processen med at komme der hen og tilbage igen. Turen gik gennem uvejsomt terræn hvor der helt sikker ikke var besøg af mennesker hvert år. Beauty Lake i Beartooth Mountains.

Selve søen er som navnet antyder meget smuk, og indeholder som de fleste andre søer i området, en god bestand af ørred. Da jeg havde fået den værste fiskehunger stillet, prøvede jeg at eksperimentere med forskellige fluer, men det var helt entydigt at der kun var to fluer som kunne lokke områdets ørred til at hugge. Den ene var en lille sort flue, og den anden var en noget større efterligning af en dansk majflue.  Ialt fangede jeg ca. 45 ørred i tre forskellige søer samt i et lille vandløb som løb forbi vores lejer.

Det første som man gør om morgenen er at tænde et lejrbål. Det er selvfølgelig hyggeligt, men det har også et helt andet formål, alle madrester bliver brændt i bålet så snart man er færdig med at spise. På den måde undgår man at lugten af madrester spreder sig i naturen, og dermed undgår man også at strejfende bjørne raserer lejren mens man er på ridetur i løbet af dagen. Om natten sov vi et telt, og Matt sov på jorden tæt på bålet, på præcis samme måde som i de gamle cowboyfilm. Og nej vi så ingen bjørne, men vi så masser af andre dyr, lige fra murmeldyr, til rensdyr der græssede rundt om vores telt om morgenen.

Vi havde aldrig prøvet at ride før denne tur, og det var ikke noget problem. Man bruger en cowboy saddel som man sidder rigtig godt i, og så reagerer hestene på de mindste signaler, så ingen problemer med af finde fremad gear, bak gear, springe over vandløb gear osv. Hestene gjorde lige hvad amatørene som vi var, bad dem om at gøre. Det er rigtigt sjovt og en helt enestående måde at opleve naturen på, på tætteste hold uden selv at vandre.

Billedet viser Matt som læser, og så Carl og Karin efter en dag på hesteryg i godt 3000 m højde. i den sydlige del af Montana, Beartooth Mountains.

Yellow Stone National Park er selvfølgelig også et must see, når man er på disse kanter.  (4+ dage)

 

Vi forsøgte så vidt muligt at bo inde i selve parken, for at undgå de mange timers transport ind og ud af parken hver dag. Vi havde derfor selv taget telt med og benyttede nogle af de mange camping pladser inde i selve parken. Hvis man kommer sent på dagen (efter kl. 8 om morgenen) kan man ikke regne med at finde en ledig plads, med mindre at man har bestilt plads lang tid i forvejen.  Vi stod tidligt op, både for at finde en ledig campingplads, og så for at komme ud at nyde dyrene når de er aktive om morgenen.

Generelt er det en god ide at se på dyr morgen og aften, og så se på alle de andre naturfænomener i løbet af dagen. Følg dyernes rytme og nyd dem når de er mest aktive, men pas på, selvom man kan komme helt tæt på mange af de store dyr, så er de vilde, og kan være farlige. Store flokke af bisoner og elge græsser på de store slrtter, eller er på vandring mellem de forskellige græsområder.  Det er ikke unormalt at der kommer små flokke af bisonokser gående langs vejen, eller på vejen, og så stopper alt trafik, indtil de synes at det er på tide at gå videre. Dyerne anser ikke biler som en fare, og opføre sig derfor som om de er alene i parken, men hvis man stiger ud af bilen, bliver de med der samme opmærksomme, og bisonokserne begynder at skrabe i jorden for at fortælle hvem der bestemmer, og der gør dyrene.

Når dyrene lægger sig til at hvile, eller tygger drøv, når solen er kommet godt op på himlen, er det tid for at vende blikket mod nogle af de andre fænomener som gør netop dette område så unikt, vulkaner, og den aktive undergrund.  Hele parken er gennemsyret af den vulkanske aktivitet, og det er som om jorden er levende. Dampen står op af små og store huller, der er områder med geysere, områder hvor der vælter kogende vand op af de mest fantastiske formationer, som til stadighed forandres af alle de mineraler som transporteres op til overfladen og  aflejres. En verden som er i stadig forandring.  Der findes ca. 10.000 varme kilder i Yellowstone Nationalpark hvoraf de ca. 3.000 er egentlige geysere a la dem som er kendt fra Island.

.Billedet er taget efter solnedgang, hvor de kommer frem for at græsse. Dyret kalder amerikanerne for "Elk".

 

.

Morgen og middagsstemning langs Yellow Stone River

.

Variationen i naturen er enorm, og imponerende. Der findes store sletter med store flokke af dyr, og der er slumrende vulkaner med dybe huller langt ind i jorderns indre. Det hvide på billedet er mineralaflejringer som er tilbage når vandet er fordampet.

Når solen går på hæld, er det tid til igen at koncentrerer sig om dyerne, og I stedet for at spise på en restaurant, som bare er fyldt med andre turister,  så køb noget mad som du kan tage med ud i naturen, og så nyd solnedgangen midt ude i det grønne.  Hvis du ikke har lyst eller ikke tør at bevæge dig rundt uden i naturen når det bliver mørkt, så spis på restauranten et par timer før solnedgang, og find et sted hvor du kan sidde i bilen og nyde de aktive dyr. 

Vi kunne lige nå en enkelt badetur i Grand Teton National Park før vi nåede til Jackson.

- Billedet  er taget på en aftentur hvor vi var ude og lede efter bjørne, der kom ingen, men solnedgangen var smuk, og vi så mange andre dyr. - Og så var vi helt alene.

Retur til Denver (Jackson, Wyoming, til Denver Colorado  ca. 8 timer)

Denver er en dejlig by og man kan sagtens bruge en dag eller to til at få shoppet færdig før hjemturen.   - - -    2 ugers  koncentreret oplevelser og 3 køredage.

 

Kort over sidste køredag
Ekstra billeder fra Yellow Stone NP:

 

 

 

Bison okser på vej over Yellowstone River en tidlig morgen.