Valdecuriel
Bodegas tæt på Peñafiel |
På vinferie i Spanien - Ribera
del Duero området
Efteråret er et ideelt tidspunkt
at tage på vinferie i Spanien fordi der er hektisk aktivitet med høst og
fremstilling af vin. Her er en beskrivelse af et lille spansk distrikt
hvor alle smagssanser kan vækkes til live og hvor du samtidig kan komme
helt tæt på selve vinproduktionen.
Gennem de sidste 5 år har vi
smagt på nogle forskellige vine fra et lille område i Spanien nord fra
Madrid. Området ligger langs den øvre del af Duero floden, og hedder
derfor Ribera del Duero. Der laves kraftige vine i området, ofte med en
duft og smag af solbær. Hele den nordlige del af Spanien ligger på et
plateau i ca. 800 meters højde, og temperaturen der derfor typisk mellem
5 til 8 grader lavere end i Madrid. Dette er godt for både mennesker og
vinen. Vinens lange rødder gør det muligt at udnytte de fleste
skråninger langs Duero floden. Ribera del Duero området ligger kun ca.
1½ times kørsel nord for Madrid, og hele området er ca. 100 km fra øst
til vest og kun 50 km fra nord til syd, men område huser langt over 50
forskellige vinproducenter som på Spansk hedder ”Bodegas” |
|
Vi fløj til Madrid hvor vi havde
lejet en lille bil, og kørte direkte op til byen Aranda de Duero, som
ligger midt i vinområdet.
Langt de fleste ”turister” i
Ribera del Duero, kommer fra andre dele af Spanien, og det er derfor
meget sparsomt med information på engelsk, om netop Ribera del Duero
området. På hotellerne i området er det dog muligt at fremskaffe en
lille trykt guide, som viser en del af de mange Bodegas som fremstiller
vin i området.
Hvis man har god tid, kan man
med fordel ringe til de Bodegas, som man ønsker at besøge, for at høre
hvornår de har guidede ture på engelsk. På de mindre steder får man dog
ofte fat i en som kun kan sige ”No English sorry” . På de lidt større
steder er der ofte en som taler engelsk og man kan blive vist rundt og
få en masse information om hvordan de dyrker deres vin, og selvfølgelig
prøvesmage nogle forskellige typer af vine. Det koster typisk mellem 5
og 10 Euro, afhængig af hvor mange vine man ønsker at smage.
Vi valgte en lidt anden
indgangsvinklen, vi kørte simpelt hen ud til de Bodegas som vi ønske at
besøge og spurgte om det var muligt at se stedet. Vi ønskede at besøge
de små producenter som ikke bare laver masseproduktion, men hvor der
netop er plads til individuelle hensyn og hvor den enkelte vinbonde
sætter sit helt personlige præg på vinen. |
En typisk vinproducent med 4-6 personer ansat, som varetager alt,
venstre side at bygningen indeholder lager med tønder, flaskelager,
pakkeri, produktion osv, og højre side indeholder kontor lokaler og rum
hvor gæster kan smage vinen. |
Generelt var de meget flinke,
søde og rare, og de ville rigtigt gerne vise og fortælle om deres vine.
Det er varierende hvor meget engelsk de kan tale, men det lykkedes altid
at forstå essensen, og hvis man bare kan forstå og tale lidt spansk, er
de utroligt flinke søde og villige til at vise og fortælle om deres
vinproduktion.
Hvis man har en uge kan man nå
rigtigt mange Bodegas, og jeg vil foreslå at man starter i den østlige
del at Ribera de Duero, og så stille og roligt drager gennem området mod
vest. Vi tog udgangspunkt i byen Aranda de Duero hvorfra der kun er ca.
50 km til den østlige grænse, og bevægede os så langsomt mod vest. Man
kan sagtens besøge to til tre forskellige Bodegas hver dag. Adskillige
steder har de kombineret vinproduktion med hotelvirksomhed, og det er jo
en fordel hvis vinen smager godt.
|
Karin er på markvandring med en af ejerne fra Bodegas Valdecuriel, de er
super flinke og laver fantastisk vin. |
Vinen: vinen i området er meget
speciel, den er kraftig, mørk, med masser af frugtsmag, og ofte med et
højt alkohol indhold.
Alle Ribera del Duero rødvine
som produceres i området skal produceres ud fra en drue som hedder
Tempranillo, det er dog lovlig at tilsætte med små mængder af andre
druetyper, men vinen skal altid indeholde mindst 90% Tempranillo druen.
De fleste Bodegas producerer
mindst tre forskellige kvaliteter, Roble, Crianza og Reserva
Roble: er en ung vin som lagres
på egetræsfade i 4 til 6 måneder
Crianza: er en mere moden vin
som lagres på egetræsfade i 12 måneder
Reserva / Signitur eller Autor:
er ofte husets topvin som typisk lagres i mere end 12 måneder på franske
egertæsfade, og fremstilles af de meste udsøgte druer.
Jorden i Ribera del Duero
området er mager, og kan derfor ikke bruges til meget anden end til
vinproduktion. Vinstokkene har en god evne til at sende rødderne dybt
ned i undergrunden, og kan på den måde vokse på skrænter hvor intet
andet kan gro. Vinstokkene dækkes typisk med skifer som opsuger solens
varme gennem hele dagen og afgiver den om natten. På den måde får man en
vin som er kraftig, med stor fylde og uden meget garvesyre. Noget af
det mest fremragende vin bliver produceret i den vestlige del af området
mellem Peñafiel og Quintanilla de Onesimo. I dette område ligger også
den verdenskendte producent, Dominio de Pingus, som ejes af Danskeren
Peter Sisseck. Imellem de to byer ligger der over 35 forskellige
vinproducenter, så udvalget af dejlig vin, er nok til mange ugers
vinsmagning.
Folk i området er generelt meget
flinke og søde, og gør alt hvad de kan for at hjælpe. Det er dog
tydeligt at se at krisen har ramt hårdt i Spanien og også i dette
område. Mange vinproducenter har fået lån til ombygning / udbygning for
ca. 10 år siden, altså før krisen, og mange steder kan uden problemer
håndtere 10 gange så mange turister som der reelt kommer til området.
Derfor er der typisk aldrig problemer med bare at komme uden at man har
aftalt det på forhånden. Det hjælper dog hvis man kan tale og forstå
lidt spansk.
|
Billeder fra Bodegas Pascual
|
Nogle af de Bodegas som vi
besøgte:
Bodegas Pascual som ligger i den
østlige del af Ribera del Duero. Bodegas Pascual er et lille familie
ejet foretagende, hvor der i alt kun arbejder 5 personer. De ejer 35 ha.
Med Tempranillo druen og alle markerne ligger tæt rundt om Bodegas
Pascual. Vi mødte deres ”export manager” Ester Pizarro Abejón som viste
os hele produktionen. Bodegas Pascual producerer 4 forskellige slags
rødvin samt et par forskellige hvidvine. Den bedste af de vine som vi
smagte var den nyeste vinkreation, en Buró De Penalosa Crianza, den
duftede af solbær og friske bær, smagen er kraftig, dejlig og
frugtaftig, uden for meget garvesyre. Den vinder yderligere ved at ilte
et par timer. Reserva kvaliteten er endnu mere blød og rund.
Lidt vest for Aranda de Duero
ligger endnu et lille dejligt Bodegas ved navn Señorio de Bocas. Stedet
ligger smukt op ad en lille grusvej og alle markerne på 20 ha ligger
smukt rundt om Bodegas. På Señorio de Bocas produceres der ca. 120000
flasker fordelt på 4 forskellige rødvine. Alt arbejdet klares af kun 4
personer. De bedste vine er efter min mening Roble, Crianza og Autor de
Bocos. Både Roble og Crianza, smager dejligt og dufter af solbær, på
den gode måde. Smagen er kraftig, med en lang fyldig eftersmag, uden
syre. Alle vine produceres på 100% Tempranillo druen. Vinflaskerne er
meget let at genkende fordi alle etiketter har en ren dyb blå farve
Længere mod vest, ligger Bodegas
Emina som er en af de store producenter. I Eminas kælder ligger der mere
end 2300 egetræsfade fra både USA og Frankrig. Grunden til de ofte
fortæller hvilke fade de bruger, er fordi der er stor forskel på
slutresultater afhængig af hvilke fade der bruges og hvor gamle de er.
De bedste og dyreste fade fremstilles af fransk eg. Emina producerer
store mængder af mange forskellige vine. De har marker fordelt over et
meget stort område, også uden for selve Ribera de Duero området. Den
bedste vin som vi smagte var en Matarromera Crianza fra 2006, den havde
en intens duft og kompleks smag af både solbær, frugt, lidt træ, og en
meget lang eftersmag. Produktionsprisen for denne vin er i den dyre ende
med 17euro.
|
.
Fade af egetræ på et lille sted, og nedenunder et billede fra et af de
store steder, hover de lagre mio. af litre.
|
Udsigten over slottet i Peñafiel |
Lige før man når Ribera de Duero
grænsen mod vest, kommer man til Dominio de Pingus, som ligger midt i en
ganske lille by i nogle uanselige bygninger. De har ikke besøgscenter,
og jeg tror ikke at de modtager besøg uden forudgående aftaler.
Noget af det mest fremragende
vin som vi har smagt fra dette område, produceres fra de helt små
producenter. Disse producenter har ofte meget større føling med hver
eneste vinmark, om den skal høstes i dag, eller om man skal vente endnu
tre dage. Druerne plukkes manuelt og sorteres i det øjeblik at de
modtags fra markerne. De manuelle processer præger også resten af
produktionen disse steder. På de store produktionssteder foregår høsten
ofte med maskiner, det ses tydeligt ved at vinstokkene er stammet op, og
så meget som muligt foregår maskinelt.
Billedet TV viser det som det
hele drejer sig om, nemlig at smage på vinen, her er vi klar til at
smage på 5 forskellige vine, produceret på de samme marker, af de samme
5 mennesker, men fra forskellige årgange, forskellig lagring osv.
|
|
Hvis man er ved at være mæt at dejlig
vin, og overvejer at vende næsen mod lufthavnen i Madrid, kan man med
fordel bruge en dag i den super smukke og eventyragtigere by Segovia.
Byen er fyldt med slotte og katedraler, en 2000 år gamle aquadukt med
en længde på over 700 meter, som står og knejser stolt som om den først
lige er bygget færdig. Byen ligger på vejen mellem Ribera de Duero
området og Madrid, så gør dig den tjeneste at gøre et stop, også selvom
du ikke er til museer og gamle bygninger, denne by er noget ganske
specielt.
De to billeder viser "eventyr" slottet i den ene
side af byen, og det andet billede viser den 2000 år gamle Aquadukten i
Segovia, den er lavet helt uden bindemidler, alle stene er bare
tilpasset og sat oven på hinanden. |
|
Toldregler: Hvis man ønsker at
bringe noget vin med hjem til Danmark, må hver voksen person indføre op
til 90 l rødvin vil til eget forbrug. Hvis man der imod får en vognmand
eller en anden person, til at transporterer vinen hjem, skal der betales
afgift af hver eneste flaske. Vinafgiften er på nuværende tidspunkt lidt
over 11 kr /liter som indføres til Danmark.
Og til sidst det som det hele starter med, nemlig
Tempranillo druen, som den ser ud midt på sommeren før den begynder at
få farve.God tur.
Carl Nielsen |
|
|
|