Rejsebeskrivelser: Spanien, Ribera-del-duero  

  Retur(Boddy)

At rejse er at møde nye mennesker, se noget som man ikke har set før, smage og dufte de lokale specialiteter.

 

Valdecuriel Bodegas tæt på Peñafiel

På vinferie i Spanien - Ribera del Duero området

Efteråret er et ideelt tidspunkt at tage på vinferie i Spanien fordi der er hektisk aktivitet med høst og fremstilling af vin. Her er en beskrivelse af et lille spansk distrikt hvor alle smagssanser kan vækkes til live og hvor du samtidig kan komme helt tæt på selve vinproduktionen.

Gennem de sidste 5 år har vi smagt på nogle forskellige vine fra et lille område i Spanien nord fra Madrid. Området ligger langs den øvre del af Duero floden, og hedder derfor Ribera del Duero. Der laves kraftige vine i området, ofte med en duft og smag af solbær.  Hele den nordlige del af Spanien ligger på et plateau i ca. 800 meters højde, og temperaturen der derfor typisk mellem 5 til 8 grader lavere end i Madrid. Dette er godt for både mennesker og vinen.  Vinens lange rødder gør det muligt at udnytte de fleste skråninger langs Duero floden. Ribera del Duero området ligger kun ca. 1½ times kørsel nord for Madrid, og hele området er ca. 100 km fra øst til vest og kun 50 km fra nord til syd, men område huser langt over 50 forskellige vinproducenter som på Spansk hedder ”Bodegas”

Vi fløj til Madrid hvor vi havde lejet en lille bil, og kørte direkte op til byen Aranda de Duero, som ligger midt i vinområdet. 

Langt de fleste ”turister” i Ribera del Duero, kommer fra andre dele af Spanien, og det er derfor meget sparsomt med information på engelsk, om netop Ribera del Duero området. På hotellerne i området er det dog muligt at fremskaffe en lille trykt guide, som viser en del af de mange Bodegas som fremstiller vin i området.

Hvis man har god tid, kan man med fordel ringe til de Bodegas, som man ønsker at besøge, for at høre hvornår de har guidede ture på engelsk. På de mindre steder får man dog ofte fat i en som kun kan sige ”No English sorry” . På de lidt større steder er der ofte en som taler engelsk og man kan blive vist rundt og få en masse information om hvordan de dyrker deres vin, og selvfølgelig prøvesmage nogle forskellige typer af vine. Det koster typisk mellem 5 og 10 Euro, afhængig af hvor mange vine man ønsker at smage.

Vi valgte en lidt anden indgangsvinklen, vi kørte simpelt hen ud til de Bodegas som vi ønske at besøge og spurgte om det var muligt at se stedet. Vi ønskede at besøge de små producenter som ikke bare laver masseproduktion, men hvor der netop er plads til individuelle hensyn og hvor den enkelte vinbonde sætter sit helt personlige præg på vinen.

En typisk vinproducent med 4-6 personer ansat, som varetager alt, venstre side at bygningen indeholder lager med tønder, flaskelager, pakkeri, produktion osv, og højre side indeholder kontor lokaler og rum hvor gæster kan smage vinen.

Generelt var de meget flinke, søde og rare, og de ville rigtigt gerne vise og fortælle om deres vine. Det er varierende hvor meget engelsk de kan tale, men det lykkedes altid at forstå essensen, og hvis man bare kan forstå og tale lidt spansk, er de utroligt flinke søde og villige til at vise og fortælle om deres vinproduktion.

Hvis man har en uge kan man nå rigtigt mange Bodegas, og jeg vil foreslå at man starter i den østlige del at Ribera de Duero, og så stille og roligt drager gennem området mod vest. Vi tog udgangspunkt i byen Aranda de Duero hvorfra der kun er ca. 50 km til den østlige grænse, og bevægede os så langsomt mod vest. Man kan sagtens besøge to til tre forskellige Bodegas hver dag. Adskillige steder har de kombineret vinproduktion med hotelvirksomhed, og det er jo en fordel hvis vinen smager godt.

 

Karin er på markvandring med en af ejerne fra Bodegas Valdecuriel, de er super flinke og laver fantastisk vin.

Vinen: vinen i området er meget speciel, den er kraftig, mørk, med masser af frugtsmag, og ofte med et højt alkohol indhold.

Alle Ribera del Duero rødvine som produceres i området skal produceres ud fra en drue som hedder Tempranillo, det er dog lovlig at tilsætte med små mængder af andre druetyper, men vinen skal altid indeholde mindst 90% Tempranillo druen.

De fleste Bodegas producerer mindst tre forskellige kvaliteter, Roble, Crianza og Reserva

Roble: er en ung vin som lagres på egetræsfade i 4 til 6 måneder

Crianza: er en mere moden vin som lagres på egetræsfade i 12 måneder

Reserva / Signitur eller Autor: er ofte husets topvin som typisk lagres i mere end 12 måneder på franske egertæsfade, og fremstilles af de meste udsøgte druer.

Jorden i Ribera del Duero området er mager, og kan derfor ikke bruges til meget anden end til vinproduktion. Vinstokkene har en god evne til at sende rødderne dybt ned i undergrunden, og kan på den måde vokse på skrænter hvor intet andet kan gro. Vinstokkene dækkes typisk med skifer som opsuger solens varme gennem hele dagen og afgiver den om natten. På den måde får man en vin som er kraftig, med stor fylde og uden meget garvesyre.  Noget af det mest fremragende vin bliver produceret i den vestlige del af området mellem Peñafiel og Quintanilla de Onesimo. I dette område ligger også den verdenskendte producent, Dominio de Pingus, som ejes af Danskeren  Peter Sisseck.  Imellem de to byer ligger der over 35 forskellige vinproducenter, så udvalget af dejlig vin, er nok til mange ugers vinsmagning.

Folk i området er generelt meget flinke og søde, og gør alt hvad de kan for at hjælpe. Det er dog tydeligt at se at krisen har ramt hårdt i Spanien og også i dette område. Mange vinproducenter har fået lån til ombygning / udbygning for ca. 10 år siden, altså før krisen, og mange steder kan uden problemer håndtere 10 gange så mange turister som der reelt kommer til området. Derfor er der typisk aldrig problemer med bare at komme uden at man har aftalt det på forhånden. Det hjælper dog hvis man kan tale og forstå lidt spansk.

 

Billeder fra Bodegas Pascual

Nogle af de  Bodegas som vi besøgte: 

Bodegas Pascual som ligger i den østlige del af Ribera del Duero. Bodegas Pascual er et lille familie ejet foretagende, hvor der i alt kun arbejder 5 personer. De ejer 35 ha. Med Tempranillo druen og alle markerne ligger tæt rundt om Bodegas Pascual. Vi mødte deres ”export manager”  Ester Pizarro Abejón som viste os hele produktionen. Bodegas Pascual producerer 4 forskellige slags rødvin samt et par forskellige hvidvine. Den bedste af de vine som vi smagte var den nyeste vinkreation, en Buró De Penalosa  Crianza, den duftede af solbær og friske bær, smagen er kraftig, dejlig  og frugtaftig, uden for meget garvesyre. Den vinder yderligere ved at ilte et par timer. Reserva kvaliteten er endnu mere blød og rund.

Lidt vest for Aranda de Duero ligger endnu et lille dejligt Bodegas ved navn Señorio de Bocas. Stedet ligger smukt op ad en lille grusvej og alle markerne på 20 ha ligger smukt rundt om Bodegas.  På Señorio de Bocas produceres der ca. 120000 flasker fordelt på 4 forskellige rødvine. Alt arbejdet klares af kun 4 personer. De bedste vine er efter min mening Roble, Crianza og Autor de Bocos.  Både Roble og Crianza, smager dejligt og dufter af solbær, på den gode måde. Smagen er kraftig, med en lang fyldig eftersmag, uden syre.  Alle vine produceres på 100% Tempranillo druen. Vinflaskerne er meget let at genkende fordi alle etiketter har en ren dyb blå farve

 

Længere mod vest, ligger Bodegas Emina som er en af de store producenter. I Eminas kælder ligger der mere end 2300 egetræsfade fra både USA og Frankrig. Grunden til de ofte fortæller hvilke fade de bruger, er fordi der er stor forskel på slutresultater afhængig af hvilke fade der bruges og hvor gamle de er. De bedste og dyreste fade fremstilles af fransk eg. Emina producerer store mængder af mange forskellige vine. De har marker fordelt over et meget stort område, også uden for selve Ribera de Duero området. Den bedste vin som vi smagte var en Matarromera Crianza fra 2006, den havde en intens duft og kompleks smag af både solbær, frugt, lidt træ, og en meget lang eftersmag. Produktionsprisen for denne vin er i den dyre ende med 17euro.

 
.

Fade af egetræ på et lille sted, og nedenunder et billede fra et af de store steder, hover de lagre mio. af litre.

Udsigten over slottet i Peñafiel

Lige før man når Ribera de Duero grænsen mod vest, kommer man til Dominio de Pingus, som ligger midt i en ganske lille by i nogle uanselige bygninger. De har ikke besøgscenter, og jeg tror ikke at de modtager besøg uden forudgående aftaler.

Noget af det mest fremragende vin som vi har smagt fra dette område, produceres fra de helt små producenter. Disse producenter har ofte meget større føling med hver eneste vinmark, om den skal høstes i dag, eller om man skal vente endnu tre dage. Druerne plukkes manuelt og sorteres i det øjeblik at de modtags fra markerne. De manuelle processer præger også resten af produktionen disse steder.  På de store produktionssteder foregår høsten ofte med maskiner, det ses tydeligt ved at vinstokkene er stammet op, og så meget som muligt foregår maskinelt.

 

Billedet TV viser det som det hele drejer sig om, nemlig at smage på vinen, her er vi klar til at smage på 5 forskellige vine, produceret på de samme marker, af de samme 5 mennesker, men fra forskellige årgange, forskellig lagring osv.

 
Hvis man er ved at være mæt at dejlig vin, og overvejer  at vende næsen mod lufthavnen i Madrid, kan man med fordel bruge en dag i den super smukke og eventyragtigere by Segovia. Byen er fyldt med slotte og katedraler, en  2000 år gamle aquadukt  med en længde på over 700 meter, som står og knejser stolt som om den først lige er bygget færdig. Byen ligger på vejen mellem Ribera de Duero området og Madrid, så gør dig den tjeneste at gøre et stop, også selvom du ikke er til museer og gamle bygninger, denne by er noget ganske specielt.

 

De to billeder viser "eventyr" slottet i den ene side af byen, og det andet billede viser den 2000 år gamle Aquadukten i Segovia, den er lavet helt uden bindemidler, alle stene er bare tilpasset og sat oven på hinanden.

Toldregler: Hvis man ønsker at bringe noget vin med hjem til Danmark, må hver voksen person indføre op til 90 l rødvin vil til eget forbrug. Hvis man der imod får en vognmand eller en anden person, til at transporterer vinen hjem, skal der betales afgift af hver eneste flaske. Vinafgiften er på nuværende tidspunkt lidt over 11 kr /liter som indføres til Danmark.

 

Og til sidst det som det hele starter med, nemlig Tempranillo druen, som den ser ud midt på sommeren før den begynder at få farve.

God tur.

Carl Nielsen