Retur(Boddy)

Vinterbillede fra Nord Sverige uden for Kiruna

Kiruna - Sverige

 

Vi har de sidst to år været på Nordlys jagt i den nordlige del af Norge og Sverige. Det første år boede vi i Kiruna i Sverige, og i år prøvede vi Tromsø i Norge. Chancerne for Nordlys i de to byer er stor set lige store, men så vidt jeg kan se er klimaet lidt mere stabil og tørt i Kiruna fordi den største del af nedbøren falder ved de kystnære områder og de vestvendte fjelde. Chancen for at kunne se nordlys er derfor nok lidt større når man kommer lidt væk fra kysten på grund af et reduceret skydække.

Nordlys

Nordlys ganske kort: Partiker fra solen strømmer ned mod jorden og får den øverste del af atmosfæren til at lyse op i grønne og sjældent i røde farver. Det sker tæt på nord og syd polen, derfor navnet. På forskellige hjemmesider kan man se en ”vejrudsigt” for nordlys, 2 til 3 dage frem i tiden, men de er selvfølgelig kun vejledende. I norden er nordlys aktiviteten højest mellem kl. 18 til ca. midnat, det er kun en tommelfingerregel, men der er masser af tid til andre aktiviteter og udflugter i løbet af dagen.

Hvis man ønsker at tage billeder skal man have en stor blændeåbning gerne f2.8, en eksponeringstid på 10 til 30 sek. Og en følsomhed på mindst 3000 ASA  - oversat til Dansk, du skal have et godt /dyrt kamera, samt et godt og stabil stativ,  for at kunne lave gode billeder af nordlyset.
Abisko national park Aurora Sky station

Billedet er taget på toppen af et 1200 meter bjerg i -25°C i Abisko nationalparken - ingen nordlys denne nat.

I Kiruna er der en hel industri opbygget omkring nordlys turisterne, og der tilbydes alt fra elg safari, hundeslæde turer, snescooter turer osv. Og priserne i Sverige er generelt billigere end i Danmark og en 6 timers tur på snescooter inc. Aftensmad, koster typisk ca. 1000Skr.

Om dagen kan man tage på udflugter, og et oplagt rejsemål er den store jernmine som ligger i udkanten af selve Kiruna by.  Man skal bestille plads før turen, man køre i bus, og første stop er 500 meter under overfladen !!! det er et imponerende syn at se en aktiv mine.

  
Hundeslæde på søen ved Ishotellet

Hundene venter på at blive luftet på søen lidt øst for Kiruna.

Et andet godt rejsemål er Abisko nationalparken som ligger ca. en times kørsel nord for Kiruna. I dette område han man desuden optimale betingelser for at se nordlys om natten, hvis man er heldig. Jernminen ved Kiruna -550m

Karin ved siden af en af de store maskiner i jernmalm minen nede i -500meter.

Tromsø - Norge

 

Tromsø ligger helt ude ved den norske vestkyst, nogenlunde på samme højde som Kiruna.

Tromsø by Night Tromsø by night.
Priser i Tromsø er et kapitel for sig selv, alle ved at det er dyrt at købe ind i Norge, men de er begyndt at stramme skruen, og det går ud over dig som turist. Vi havde lejet en bil for at kunne komme rundt i området ( væk fra byens lys). Hotellet som vi skulle bo på, reklamerede med parkering mod et gebyr. Det tolkede jeg på den måde at man på hotellet, kunne købe en parkeringsbillet for et overkommeligt beløb. Da vi ankom, fik vi at vide at bilen kunne parkeres bag hotellet mod en betaling på 22 Nkr/time, og man kunne kun købe billet for en time af gangen. Der var fri parkering om natten ind til kl. 8.00.  Hvis man gad gå mellem 1 til 2 km.  Så kunne man købe en 24 timers billet til et parkeringsområde ved havnen.  Al parkering i hele Tromsø området er privatiseret, og for at maksimere indtægterne, skal man eks. Betale for en times parkering (22Nkr) hvis man bare skal ind i en forretning for at købe en flaske vand til bilturen. Literprisen for en almindelig flaske drikkevand kommer dermed op på 67,50Nkr (35,50Nkr for vand og 22Nkr for parkering) Det er vigtigt at man indregner disse ”leveomkostninger” i rejsebudgettet. Tromsø

Man kan bruge dagen til at nyde naturen uden for Kiruna, her et færgeleje ca. en times kørsel øst for Kiruna

Hvis du ikke lejer en bil men ønsker at komme uden for byens lys, så kan man leje sig ind på en af de utallige arrangerede ture. En typisk tur i Tromsø foregår ved at man mødes sidst på eftermiddagen og køre afsted i en 8 personers minibus. Efter en times kørsel er man komet så langt væk fra Tromsø at lyset ikke længere genere nordlyset.  Prisen for en 4 -5 timers tur er typisk 1200Nkr. Inc. En kop varm drik. Vi lejede en bil i 4 dage for ca. 1000Nkr og brugte yderligere ca. 400 kr i benzin.  Udflugter om dagen, der ligger et oplevelseshus Polaria med lokale fisk og sæler. Det er godt til en dag hvor vejret er dårligt.

En sæl fra "Polaria" som ligger ved havnen i Kiruna

Hvis man er på jagt efter Nordlys, så vil jeg anbefale at man rejser til Kiruna i Sverige, lejer en bil og bruger Kiruna som base til udflugter.  God jagt.  
Et sidste billede fra Kiruna hvor en forsamling Sparkstøtter holder møde.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Rejsebeskrivelser

På jagt efter Aurora Borealis / nordlys i Kiruna og Tromsø

Links til Nordlys osv.

Forcast for Aurora

Europærisk Aurora forcast

Nordlys Wikipedia

 

Billedet TV er taget på en sø uden for Kiruna. Det er første gang at jeg har kørt over en sø i bil.