Marokko - en rejsebeskrivelse - Marrakech Sahara og retur.

Med erfaringer som du kan have glæde af.

Marokko med udsigt over de høje Atlas bjerge. - se flere billeder via Google Earth eller direkte på   http://www.panoramio.com/user/917090?comment_page=1&photo_page=2

Hvad skal du lige vide før du går på indkøb i Marokko.

Vi var tre som brugte vinterferien på en tur rundt i Marokko. To dag i Marrakech, to dage i Atlasbjergene omkring Ouarzazate, og to dage helt ude ved kanten af Sahara omkring M-Hanid, samt en dag hvor vi kørte tilbage til Marrakech.

Dette er ikke en lyserød beskrivelse af Marokko, men info som du kan bruge til noget.

marrakech_6077_low.jpg (512002 bytes) marrakech_6086_low.jpg (362236 bytes)

Figur 1 Folk som stiller op til foto for penge

Figur 2 En af de utallige læder butikker

Vi fløj til Marrakech hvor vi tilbragte de første to dage. Det føles som verden største kræmmermarked med folk som overalt forsøger at platte dig for penge. De forsøger ikke at stjæle fra dig, men rigtig meget at det som de sælger, er plat og humbug kun lavet til ære for turisterne. Et eksempel jeg havde brug for en hat til at beskytte mit hoved, og jeg ville selvfølgelig købe en Fets. En af de mange Berbere brugte meget tid på at vi hvor stakkels hun var og hvor ondt det gjorde at sy alle de små sting i den håndsyede fets, Prisen var derfor 300, efter lang tids forhandling betalte jeg hvad der svare til 50dkr. Første gang jeg tog hatten af fandt jeg et lille skilt inden i, hvor der stod Made in China !!  Jeg havde bare brug for noget til at beskytte mit hoved med, og det havde jeg fået, men der er alligevel bare plat. Den som så undre sig over at kvinden ikke bare havde klippet det lille mærke ud, skal lige tænke på at hun sikkert ikke kunne læse, og derfor ikke vidste hvad der stod.

Turen rundt i gamle bydel, medinaen, er meget fascinerende og byder på et væld af små boder som sælger alt fra krydderier, lædersager, smykker, potter og pander. Hvis du kan holde ud konstant at blive hevet i, for netop at købe deres sager, kan man sagtens bruge en dag eller to på at vandre rundt.

marrakech_6094_low.jpg (230473 bytes)Den gamle bydel i Marrakech

marrakech_6147_stitch_low.jpg (261670 bytes) Det største marked i Marrakech Jemaa el Fna

Flere billeder fra området: http://www.panoramio.com/photo/48488175

 

Atlas bjerge: Der er nemet og komme rundt hvis man lejer en bil. Der gjorde vi og kørte ad den smukke vej mod Ouarzazate. Turen kan klares på nogle få timer alt afhængig at hvor mange stop man laver for at nyde udsigten.  Hver gang du stopper kommer der folk som vil sælge sten med bjergkrystaller inden i. Ofte har disse sten de mest underlige og unaturlige farver, og der er fordi de er spraymalet i rød, grøn eller en anden farve. Sælgeren fortæller så en lang historie om at de er hentet i en dyb hule meget langt væk og er båret ud på æsler den lange vej tilbage. De kan som regel og navnet på det sjældne grundstof som netop giver stenen den fantastiske farve. MEN de er alle bare malet, eller også er de laver helt fra grunden af ler hvori der er stukket en række små pinde. På pindene og på hele den indre overflade er der så lagt lim og drysset sand på, som så til sidst bliver malet.  Alt er fup og svindel. Hvis du syntes at de er flotte kan du jo sagtens købe dem. Men du skal ikke tro at du køber en sjælden sten med underlige farvede krystaller inden i. Det er fup. CN3_6385_krystal.jpg (3211392 bytes) Fup bjergkrystaller sælges overalt

CN3_6389_krystal efter vask.jpg (2695938 bytes) Samme krystal efter første omgang maskinvask. Stort set alt farven er vasket af.

CN3_6387_krystal efter vask_low.jpg (64363 bytes) En anden "bjergkrystalsten" efter en opvask. Den er lavet er ler, træpinde lim og smuller.

Uden for Ouarzazate ligger en lille oase ved navn Fint, det er en meget smuk og fascinerende oase ude i et ellers øde område. Man kan sagtens køre der ud i en almindelig bil, hvis man køre lidt stille de steder hvor vejen er ujævn. På vejen der ud  stod der en lokal som meget gerne ville have et lift med til Fint, og det fik han så lov til. Det endte med at vi kom hjem og se han hus, fik te og lidt mad, og til sidst kørte han tilbage igen. Og så ville han selvfølgelig have masse af penge, fordi nu havde han jo været overs guide og serveret mad osv. Hvis du ikke gider at have en på slæb så skal du være meget bestemt og afvisende fra første sekund. Vi kørte videre helt ud til Mhaid, hvor Sahara starter. Det er også en fantastisk tur, og synet at den uendelige store ørken er en enorm kontrast til både Marrakech og Danmark. Vi boede hos en super sød fransk Dame som har en lille sted helt ude ved kanten af Sahara (Le Drom'blanc) Stedet er meget anbefalelsesværdig. Turen tilbage til Marrakech tager ca. 8 til 9 timer.

CN3_6214_low.jpg (2839629 bytes) Den lille og smukke oase uden for Quarzazate

Sahara_6245_low.jpg (108739 bytes) 10 km. ude i Sahara er der vidunderlig

sahara_6318_low.jpg (134495 bytes) Solnedgang over Sahara en februar aften kl. 18.10

Luna og Dromeraren (Luna er til venstre)

Luna med en sød Dromedar (på engelsk Camel) på kanten af Sahara