Laksefiskeri i Norge 2013  - Ole og Carl

Vi har i mange år haft lyst til at prøve en Norsk lakseelv som er mindre end Gaula. Det blev til den nordlige del af Norge i Finmarken og Troms

Den første elv om vi prøvede var Kvænangselva, det er en super flot lille elv hvor man kan føle at man er langt ude i den Norske vildmark.

Kvænangselva er delt op i to afsnit, den nedre del fra udløbet og op til en gamle laksetrappe, og så den øvre del som går langt op på fjellet.

Vi slog telt op nogle km. opstrøms laksetrappen

_  

Lille foss på den nederste den af kvænangselva

   Billeder viser en lille foss og starten på en af de mange pools på den nedre del af elven.

Den nedre del af elven er lettilgængelig og har masser af flotte pools. og vandet er krystal klart, og det er muligt at se hver eneste sten og fisk i elven. Det betyder også at man skal snige sig rundt for at sikre at laksen ikke bliver skræmt. Der var desværre ingen laks i elven da vi besøgte den, men vi fangede dog nogle få ørred lidt længere oppe i elven.

 

På den mellemste del er det ligeledes nogle smukke stryg. Hver enkelt stryg kan fiskes igennem på en halv times tid, og så videre til næste pool.Ole fisker efter laks i Kvænangselva

   Ole fisker i en af de mage pools nedstrøms laksetrappen.

 

- fossen ved laksetrappen på Kvænangselva

   Billedet viser fossen ved laksetrappen. Selve fisketrappen går gennem fjellet.

 

Opstrøms teltpladsen har elven nogle steder 20 til 30 meter stejle sider så man må klatre med til elven.

Andre steder ligger der flotte pools som perler på en snor.

   To billeder fra den øvre del af elven, hvor der er lidt mere barskt og uberørt, og så er det super flot.

-

 
 

Næste step på turen gik nord på til Repparfjordelva som ligger ca. 2 timers kørsel nord for Alta.

Repparfjordelva er lakseførende langt op i fjeldet. Elven er generelt meget lavvandet. Vi købte fiskekort til det første stykke som ligger mellem udløbet og byen Skaidi. Man kan købe fiskekort på nettet, også selvom der står mange andre informationer rundt omkring.

Ole fisker ved Repparfjordelva, det er sent på dagen, men her der der jo sol hele døgnet.

 

.

Kortet viser Repparfjordelva vest for Skaidi. Den røde cirkel viser den fiskezone hvor vi fiskede.

 
Der er mange fine stryg og pools, men elven ligner mere en lavvandselv hvor lander flyder på en mere konstant måde. Vi fiske konstant i næsten 12 timer uden at fange eller mærke noget. Vi talte et par gange med nogle lokale nordmænd for at høre om flyer osv. Men fik bare at videt at det var helt almindelige fluer, en af den tilføjede dog til sidst at fluerne bare skal være ganske små og helt hvide !!!  Vi skiftede til mindre fluer med lyse farver. Ole fangede en lille laks eller ørred som dog blev sat ud igen. Jeg havde måske et enkelt hug, men ikke noget med vægt bag.

 

 

 

Billedet viser  Repparfjordelva, mindre end 1 km. fra udmundingen.

 

Hvis jeg skulle vælge igen, så ville jeg nok købe fiskekort til en strækning noget længere opstrøms.

 
   
Og så et enkelt billede fra Alta elven, "som jo er helt umulig at få fiskekort til"  men en super lækker elv med masser af store laks.

 

 

Den sidste dag kørte vi op i fjeldet tæt på Alta, og fiske ørred i nogle søer. Vi fange mange flotte ørred op til ca 40 cm. Alle de ørred som vi fangede i disse søer kæmpede helt vanvittig fra første sekund, det var en god afslutning på en uge uden de store laks

Alta elven i midten af juli

Alta elven en sen aften i Juli måned, manden i båden havde lige misten en stor laks, og er nu tilbage for at overgive fiskekortet til den næste i rækken.

 
Carl :-)